Hoe kies ik / blog

 

Malo of geen malo.

27 augustus 2021

 

De "méthode champenoise" bestaat uit drie gistingen. Twee zogenaamde "alcoholische" gistingen worden door gisten uitgevoerd: de ene om wijn te maken van het druivensap, de andere, de prise de mousse, om de wijn mousserend te maken.


De derde gisting, die "malolactisch" (het verkleinwoord is "malo") wordt genoemd en wordt uitgevoerd door bacteriën, is niet verplicht. Een groot deel van de wijnproducenten past het toe op hun hele productie, anderen vermijden het volledig en weer anderen passen het slechts toe op een deel van hun wijnen. In het laatste geval kunnen zij wijnen die een malolactische gisting hebben ondergaan, mengen met andere wijnen die dat niet hebben ondergaan.

 

Het profiel van de wijnen is zeer verschillend naargelang zij deze gisting al dan niet hebben ondergaan.


Wijnen die malolactische gisting hebben ondergaan, worden vaak als complexer beoordeeld, dankzij de brioche- en botertonen die afkomstig zijn van de verbindingen die tijdens de gisting door de bacteriën worden gevormd.


Wijnen zonder gisting ("sans malo") behouden langer hun fruitige en florale karakter. Hun zuurgraad is scherper, omdat het appelzuur (het zuur in de appel) dat ze bevatten meer bijt. Bij de malolactische gisting daarentegen wordt dit appelzuur omgezet in melkzuur, het zuur van melk, dat een mildere smaak heeft. 

 

Vaak wordt gezegd dat "niet-malo"-wijnen beter verouderen en wordt dit toegeschreven aan de zuurgraad. Dat is waar, maar het houdt niet rechtstreeks verband met de zuurtegraad. In "niet-malo"-wijnen wordt zelfs iets meer bisulfiet toegevoegd. Dit antisepticum is ook een antioxidant. Het wordt aan de wijn toegevoegd om de ontwikkeling van bacteriën tegen te gaan en zorgt er ook voor dat de wijn beter bestand is tegen oxidatie, en dus langzamer rijpt.

 

Na vijftien tot twintig jaar rijping hebben "non-malo" champagnes vaak empyreumachtige tonen (van toast, torrefactie) die door wijnliefhebbers worden gewaardeerd. 

 

 

 

De druivensoorten van de Champagnestreek.

20 februari 2021

 

In de Champagnestreek zijn verschillende druivensoorten toegestaan. Pinot Noir, die 38% van de wijnstreek vertegenwoordigt, is een druivensoort van blauwe druiven. Het is dominant in de Montagne de Reims en in de Côte des Bar. De resulterende wijnen hebben dominante tonen van rood fruit (kers, morello kers, aardbei, wilde aardbei, framboos, zwarte bes), geassocieerd met citrusgeuren (mandarijn, sinaasappel), zelfs kruiden (kaneel, kruidnagel, kardemom) en zelfs bloemen (roos, pioen). Ze brengen kracht en structuur aan de assemblages.

 

Pinot Meunier (die 31% van de wijnstreek vertegenwoordigt) is ook een druivensoort van blauwe druiven. Deze druivensoort komt later in het seizoen tot rijping en past daarom beter gaat in de terroirs van de Marne-vallei, de Ardre en het Massif de Saint-Thierry. Meunier-wijnen tonen geuren van witvlezig fruit, appel (Reinette), peer (Conférence, Doyenné du Comice), geelvlezig fruit (gele perzik, pruim). Deze soepele en gastronomische wijnen maken de assemblages ronder van smaak.

 

Chardonnay (ook goed voor 31% van de wijnstreek) is een witte druivensoort en is de druivensoort bij uitstek van de Côte des Blancs, ten zuiden van Epernay. Chardonnay-wijnen hebben aroma's van witte bloemen (meidoorn, oranjebloesem, acacia), citrusvruchten (citroen, grapefruit, mandarijn, bergamot), appels (Golden, Granny), Williams-peer en ananas. Deze druif heeft een zeer goed rijpingsvermogen. Het wordt vaak in grote hoeveelheden aangetroffen in jaargang cuvées en meer in het algemeen in assemblages die bestemt zijn voor langdurige bewaring.

 

Petit Meslier, Arbanne, Pinot Blanc en Pinot Gris, allemaal witte druivensoorten, vertegenwoordigen slechts 0,3 van de wijnstreek.

 

In ons assortiment bieden we twee champagnes die bestaan uit meer dan drie druivensoorten, namelijk Les Houtrants Complantés Premier Cru (Champagne Geoffroy) en Les 7 Extra Brut (Laherte Frères). Deze laatste wordt zo genoemd omdat hij is samengesteld uit de zeven toegestane druivensoorten.

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Wat is dosage van champagne ?

Vertaald van www.champagne.fr - 30 oktober 2020

 

De dosering is de laatste behandeling die de wijn ondergaat voordat de fles definitief wordt afgesloten. Het gaat om het toevoegen van een kleine hoeveelheid doseringslikeur aan de wijn.

 

Doseringslikeur, ook wel "expeditielikeur" genoemd, wordt meestal gemaakt van rietsuiker opgelost in wijn in een hoeveelheid tussen de 500 en 750 g/l.

 

De hoeveelheid doseringslikeur die voor de dosering wordt gebruikt is afhankelijk van het soort wijn dat men wilt verkrijgen:

 

• zoet meer dan 50 gram suiker per liter

• halfdroog tussen 32 en 50 gram suiker per liter

• droog tussen de 17 en 32 gram suiker per liter

• extra droog tussen de 12 en 17 gram suiker per liter

• brut minder dan 12 gram suiker per liter

• extra brut tussen 0 en 6 gram suiker per liter

 

De indicaties brut nature, pas dosé (niet gedoseerd) of zéro dosage zijn van toepassing voor een dosage van minder dan 3 gram per liter en ook als aan de wijn geen enkele suikers toegevoegd zijn.

 

Een finishing touch voor de gewenste stijl.

De rol van dosering bij de sensorische ontwikkeling van wijn kan klein of groot zijn. Als de producent de integriteit van de persoonlijkheid van zijn wijn wil bewaren, zal zijn dosage zo neutraal mogelijk zijn.

 

Als de wijnmaker zijn wijn wil completeren met een laatste vleugje aroma's, dan kan hij eventueel putten uit eerder bereide likeuren van kwaliteitswijnen die al jarenlange rijping in vaten, kuipen of zelfs in magnums (zoals dat bij de cuvee 'Les Houtrants' van Champagne Geoffroy het geval is) achter de rug hebben. Zo heeft hij een palet aan aroma's opgebouwd waarin hij de finishing touch kan kiezen die hij aan zijn champagne wil geven. Een paar maanden voor de dosering test hij verschillende likeuren om de drank te selecteren die het beste resulteert in de stijl waarnaar hij op zoek is.

 

Een indicatie van het etiket van de fles champagne.

Het suikergehalte, of de dosering, moet verplicht vermeld worden op het etiket van een fles champagne waardoor de consument de door hem gekozen wijn kan identificeren.

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Het combineren van sushi en champagne rosé extra brut?

Erik Litjens - 9 oktober 2020

 

Er zijn twee mogelijkheden om champagne en sushi te combineren. Allereerst 'extra brut' of 'brut nature' champagnes met hun lage suikergehalte.

 

Deze benadering speelt in op de mineraliteit van champagne en maakt het mogelijk om zich volledig uit te drukken in de zilte aroma's en textuur van rauwe vis.

 

De tweede mogelijkheid is een combinatie met karaktervolle rosé champagnes. Deze kunnen natuurlijk goed bij visgerechten passen, maar ook bij de sterkere smaken en nuances van sommige sushi en maki.

 

De fruitige karakters van rosé champagne vormen inderdaad een ideale achtergrond voor sojasaus en zullen heel goed passen bij de zachte textuur van rauwe vis.

 

Voorbeelden van deze champagnes in onze selectie zijn : 1. 'Œil de Perdrix' extra brut van Champagne Dehours & Fils en 2. 'Rosé de Meunier' extra brut van Champagne Laherte Frères.

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Hoe kies ik mijn champagne?

Erik Litjens - 15 mei 2020

 

Wist je dat er in Champagne ongeveer 15.500 wijnbouwers zijn? Van deze 15.500 wijnbouwers verkopen er ongeveer 12.100 hun druiven. Er zijn nog steeds ongeveer 4.700 wijnbouwers die hun champagne produceren en verkopen. 137 coöperaties bieden pers- en wijnbereidingsdiensten aan 12.100 wijnbouwers. 43 coöperaties verkopen zelf champagne onder hun eigen merk. Wetende dat elk merk vaak minstens 4 soorten champagne produceert (een basiscuvée, een rosé, een vintage, een topcuvée), is de keuze enorm.

 

Hoe kies je deze of die fles uit zo'n grote keuze aan bubbels? Dit is misschien een van de redenen waarom de meerderheid van de consumenten over het algemeen kiest uit de al tientallen jaren bekende grote merken.

 

Persoonlijk vind ik dit een gemiste kans omdat er onder de minder bekende champagnes verborgen schatten zijn qua kwaliteit, variëteit en originaliteit van smaak. Daarnaast zijn de prijzen vaak veel aantrekkelijker.

 

Het maken van kwaliteitsproducten kost tijd. Of het nu gaat om horloges, kleding of chocola. Ze zijn het resultaat van een knowhow, veel aandacht, toewijding, ervaring, durf en een visie om werk op een unieke manier te benaderen. Op het gebied van wijn en champagne wil de "onafhankelijke wijnboer" de maatstaf zijn "voor authentieke wijnen en persoonlijkheden".

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

De "onafhankelijke wijnboeren"?

 

In Champagne hebben van de ongeveer 15.500 wijnbouwers slechts 260 wijnbouwers het recht om de naam “onafhankelijke wijnbouwer” te dragen. Onder andere volgens het Handvest van de Onafhankelijke Wijnbouwer: “bewerkt zijn wijngaard, oogst zijn druiven, vinificeert en rijpt zijn wijn, bottelt zijn productie in zijn kelder en brengt zijn producten op de markt”. Dit zijn dus champagnes die op het domein zijn gerijpt en gebotteld, wat niet het geval is voor de overgrote meerderheid van de grote merken die in de handel worden gevonden.

 

Een voorbeeld: Pierre Gimonnet & Fils.

 

Om een jonge en frisse champagne te maken, maar niet te levendig in de mond, moet de blend van de basiscuvée van het champagnehuis Pierre Gimonnet & Fils "rond en evenwichtig" zijn. Om dit te doen, zorgt de wijnmaker Gimonnet ervoor om zeer subtiele wijnen van het jaar te mengen met reservewijnen van meerdere jaren.

 

Om te slagen in deze delicate en fundamentele stap, heeft de wijnmaker ervoor gekozen om al zijn reservewijnen in flessen en niet in vaten te bewaren, waardoor hij wijnen van meer dan twee jaar oud kan opnemen die al hun versheid hebben behouden. In de Champagnestreek is hij één van de weinige wijnmakers die op deze manier werkt.

 

Waarom probeert u dan niet eens champagne van deze onafhankelijke wijnboeren voor een volgende gelegenheid?

 

Een aantal tips.

 

Wist je dat 90% van de in België geconsumeerde champagnes 'brut' champagnes zijn? De kwalificatie "brut" geeft de dosering aan, dwz de hoeveelheid restsuikers. Voor een “brut” champagne kan de dosering variëren tussen 6 en 10 gram per liter. Voor degenen die iets anders willen proberen kiest u voor een “extra brut” champagne (minder dan 6 gram) voor een puurdere smaak. Het spreekt voor zich dat voor champagnes zonder toevoeging van doseringslikeur ("gewoon brut" of "niet gedoseerd") we een zeer zuivere champagnestaat benaderen in termen van suikers. Champagnes van het type "niet gedoseerd" passen uitstekend bij nieuwe culinaire trends. Zoete minnaars kiezen voor demi-sec of sec champagne (tot 50 gram suiker per liter!) Bijvoorbeeld voor bij een dessert of bepaalde kazen.

 

Hoewel de gouden regel niet bestaat om uw champagne te kiezen, kunnen we wel zeggen dat een brut champagne van 100% chardonnay-druiven wordt aanbevolen als aperitief met als bijgerecht bij gerechten op basis van zeevruchten, schaaldieren of sushi.

 

Hoe meer tijd de champagne in de wijnkelder heeft doorgebracht, hoe meer tijd het heeft heeft zich te ontwikkelen op het gebied van smaak en aroma's. Over het algemeen kunnen vintage of oudere champagnes worden aanbevolen bij een maaltijd.

 

Neem deel aan een proeverij.

 

Om zijn kelder voor het publiek te onthullen, bieden sommige handelaars wijn- en champagne-proeverijen aan. Waarom neemt u niet deel aan een champagne-proeverij om uw voorkeuren beter te begrijpen? Het adagium "ieder zijn smaak" is nog steeds van toepassing.

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Introductiefilm over champagne (Nederlands)

 

 

 

 

Een aantal ideeën om champagnes te combineren met gerechten:

 

 

- Champagne zonder toegevoegde suikers (non-dosé of brut nature): sashimi, sushi, riviervis, schelpdieren.

 


- Champagne Blanc de blancs (100% chardonnay): gerookte zalm, sashimi, sushi, schelpdieren, gegrilde vis.

 


- Champagne brut en fruitig: carpaccio van avocado, groententerrine, zachte kazen, fruittaartjes.


- Champagne rosé: ganzenlever, taartjes van rood fruit, chocoladetaartjes.

 


- Vineuze Champagne: ganzenlever, kreeft, Sint Jacobsschelpen.

 


- Champagne millésimé: gerookte zalm, Sint Jacobsschelpen, hoenderborstfilet met truffels

 


- Cuvée de prestige: ganzenlever, Sint Jacobsschelpen, kreeft.
 

 

Dit zijn slechts suggesties en uiteraard geldt ook hier “ieder zijn smaak”.