CHAMPAGNE PIERRE PAILLARD - Bouzy

Het samenbrengen van finesse, complexiteit en elegantie.

 

Guide Vert (la Revue du vin de France), 2021 - domein 1 ster

"In het dorp Bouzy hebben Benoît Paillard en zijn twee zonen, Antoine en Quentin, tien hectare verdeeld in deze Grand Cru van Pinot Noir. Ze hebben ook chardonnays die stevige blanc de blancs geven. De brut zonder jaartal (BSA) wordt uitgedrukt onder het label Les Parcelles met een vintage basis aangegeven in Romeinse cijfers. Twee percelen van Chardonnay en Pinot Noir worden verdeeld in Les Mottelettes en Les Maillerettes, die streven naar een slanke identiteit van de terroirs van Bouzy. De meest recente cuvées (vanaf de basis 2015) winnen aan smaakreliëf en drukken een briljantere fruitigheid uit. De eerste ster is terug."

"Les Parcelles XV (70% pinot noir, 30% chardonnay) drukt zichzelf uit met een fijne pareling die maar weinig brut champagnes uit 2015 kunnen evenaren.

Les Terres Roses (basis 2016) volgt dezelfde fruitige geest, terwijl ze toch heel anders is. Deze meest recente releases winnen aan zuiverheid met een ruime uitdrukking van het fruit, terwijl de precisie behouden blijft die we van deze cuvee kennen.

In 2014 bleken de parcellaire cuvees Les Mottelettes (100% chardonnay) en Les Maillerettes (100% pinot noir) elegant, maar meer ingehouden: Les Mottelettes evolueerde met prachtige tonen van amandel en Les Maillerettes nam op zijn beurt kruidige nuances aan. Van beide cuvees verwachten we dat ze langer dan 15 jaar bewaard kunnen worden.

De 2008 (‘Grande Récolte’) blijft in uitstekende staat met een vinositeit die zowel krachtig als verfijnd genoeg is om gerechten te begeleiden. Hij heeft nog lang niet zijn laatste woordje gesproken."

 


 

Het domein van de familie Paillard bevindt zich te Bouzy in het historische hart van de Champagnestreek. Zij bewerken 11 hectaren Grand Cru wijngaarden, 60% pinot noir en 40% chardonnay.

 

Het domein Pierre Paillard is al 200 jaar gevestigd in Bouzy en wordt tegenwoordig gerund door de twee broers Antoine en Quentin Paillard.

 

Ze bewerken een wijngaard van 11 hectares die volledig op het Bouzy-terroir is gelegen.  Insecticiden en herbiciden zijn er verboden. De bodems worden met veel zorg en aandacht bewerkt en een zelfgemaakte compost helpt bij de ontwikkeling van het microbieel leven, de wortelgroei en de opname van voedingsstoffen die al in de bodem aanwezig zijn.

 

Bijzondere aandacht wordt ook besteed aan de keuze van het plantmateriaal, waarbij ze de voorkeur geven aan herbeplanting van 'sélection massale' van de oude wijnstokken, evenals de Pinot Fin, traditioneel aangeplant in de Bourgogne. Deze wijnstokken bieden hen in ruil daarvoor lage opbrengsten, waardoor het gemakkelijker wordt om druiven op volle rijpheid te plukken. Hun werkwijze in de kelders is minimalistisch met als doel om zo natuurlijk mogelijk de persoonlijkheid van onze Pinots Noirs en Chardonnay uit te drukken. Fermentatie vindt plaats in de inheemse flora, de malolactische fermentatie wordt nooit geblokkeerd en de zwaveldoseringen zijn minimaal. De wijnen worden per perceel gevinifieerd en 11 maanden gerijpt op droesem in inoxvaten en in houten vaten en vervolgens in de kelders waar ze tot 10 jaar op droesem rijpen voor hun beste vintagewijnen.

 

Kenmerken van hun werkwijze zijn met name de lange bewaartijd, het belang die gehecht wordt aan de kwaliteit van de oogst in plaats van de kwantiteit ervan, parcellaire vinificatie (o.a. Les Maillerettes met Pinot Noir en Les Mottelettes met Chardonnay) en het bewerken van de bodem met respect voor de wijngaard en de natuur.

 

Het is hun ambitie is om champagnes te maken met veel finesse, complexiteit en elegantie.

 

 

 

Gastronomische referenties :

- Restaurant Arpège*** (Parijs)

- Restaurant L'Ambroisie*** (Parijs)

- L'Assiette Champenoise*** (Reims)

- Le Chalet de la Forêt** (Brussel)

onze selectie van dit Domein