CHAMPAGNE RENÉ GEOFFROY

“De verschillen benadrukken om steeds het beste te bieden.”

 

Bettane & Desseauve (2021) : 3 op 5 sterren voor het domein

"Aan het einde van de jaren 80, toen Jean-Baptiste Geoffroy het domein overnam, bleken de productiefaciliteiten van Cumières al snel beperkt te zijn. De verhuizing naar Aÿ werd beslist: de aankoop in 2006 van het pand van de oudste coöperatie in Champagne gaf het landgoed zuurstof en productiecapaciteit in lijn met het aantal geproduceerde cuvees.

Nu is het gamme stevig gebouwd rond een brut sans année (BSA) met een onberispelijke expressie, die zelfs is geëvolueerd naar een frisser en dynamisch profiel. De rosé de saignée blijft een essentiële referentie in een ongeëvenaarde stijl. Wat betreft de millesimewijnen, deze zijn betrouwbaar in een meer wijnachtige stijl. De echte verrassing komt van de prachtige cuvée Les Houtrants, in een verfijnde en harmonieuze stijl. Eindelijk een cuvée gemaakt van vijf verschillende druivensoorten die echt zijn weerklank vinden in het glas!"

 

Guide Vert (la Revue du vin de France) (2021) :

"Dit domein van Aÿ dat beheerd wordt door Jean-Baptiste Geoffroy is één de beste vertegenwoordigers van de zonnige Pinot-wijngaarden van Cumières. Gelegen op de rechteroever van de Marne, stroomafwaarts van Épernay, is deze cru die eenvoudigweg als Premier Cru is geclassificeerd, een Grand Cru waardig tijdens een goed wijnjaar. Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan de kwaliteit van de wijnstokken. De van nature rijke wijnen ondergaan geen malolactische gisting en de doseringen zijn licht. Hun volgzame bubbels zijn zeer expressief, aromatisch en genereus van smaak naar pinot (rood fruit), altijd van uitstekende frisheid ondanks hun vinositeit en hun aardse uitdrukking. De cuvees Pureté en Empreinte blijken in uitstekende vorm te zijn."

 


 

Het huis René Geoffroy is sinds de 17e eeuw gevestigd in het hart van de Marnevallei. In hun werkwijze stellen ze het terroir centraal. De medewerkers van het huis René Geoffroy bewerken en ontwikkelen het terroir iedere dag weer om het zo nog beter te leren kennen. Deze zoektocht naar harmonie met de natuur wordt gevoed door hun visie van respect voor het leven, het milieu en met het oog op de toekomstige generaties. Men maakt gebruik van de ‘lutte intégrée’, een werkwijze die vooral gebaseerd is op verbod op het gebruik van chemische onkruidverdelgers.

 

Om het leven in de grond beter te beschermen en te verbeteren wordt de grond op natuurlijke wijze bewerkt met behulp van natuurlijke begroeiing, het niet wieden van natuurlijk aanwezige bloemen, en organische bemesting. Zo worden de wortels gestimuleerd om hun voedingstoffen zo diep mogelijk op te nemen en krijgen de druiven de geest van het terroir, tot in het hart van de wijnen. Uit het subtiele verbond tussen de bodem, de druivensoorten het klimaat van Noord-Champagne en de ligging van elk perceel komen de Champagnes van het huis René Geoffroy voort.

 

"Ook in de kelders werken we met hetzelfde respect voor het leven, geduld, oog voor detail, en streven we naar zuiverheid", aldus Jean-Baptise Geoffroy.

 

De druiven van de drie belangrijkste druivensoorten van de Champagnestreek (Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay) worden zachtjes geplet in de traditionele wijnpers van de wijnmaker. Vervolgens maakt Jean-Baptiste Geoffroy zijn wijn op basis van de percelen. Door de druiven van de verschillende percelen apart te persen kan hij beter spelen met de verschillende eigenschappen van elk terroir. Zo heeft de wijnmaker een legio aan mogelijkheden om cuvées te maken die elk authentiek zijn en een eigen karakter hebben.

 

Daarenboven voegt het gebruik van eikenhouten vaten subtiele en complexe aroma’s toe aan de wijnen.

 

Jean-Baptiste Geoffroy vermijdt net als zijn voorgangers de malolactische gisting (tijdens de malolactische gisting verandert het smaakpalet van de wijn en daarom vermijden sommige wijnmakers dit) om zo de oorspronkelijke frisheid van de champagne de bewaren.

 

Hij accepteert dat hij hierbij enkele risico’s kan lopen, maar hij geeft er de voorkeur aan om de natuurlijke verschillen van zijn champagnes tot uiting te brengen.
 

onze selectie van dit Domein