CHAMPAGNE RÉGIS POISSINET

Een nieuwe samenwerking sinds oktober 2022.

 

Régis Poissinet nam de leiding van de gelijknamige champagne over in 2011. Toen begon het avontuur van de biodynamische wijnbouw.

 

De lange voorbereiding van de grond werpt nu zijn vruchten af. "Het was als een lichaam dat moest worden ontwend van de medicijnen die het lange tijd had gebruikt. Vandaag is elk perceel biodynamisch na de volgende oogst.

 

Régis Poissinet, de wijnmaker: "Ik probeer het land weer tot leven te brengen, de biodiversiteit neemt toe, wij volgen de wijnen, wij sturen ze niet, zij nemen hun weg, wij begeleiden ze. Geduld, bescheidenheid, respect, dat zijn mijn waarden, samen met het voortdurend observeren van de ritmes van de natuur.

 

De biodynamica krijgt langzaam voet aan de grond; 2020 is het jaar van de Demeter-certificering, en Ecocert voor de biologische landbouw. Zijn zoon Maxime begeleidt hem tijdens het hele proces. In de kelder doet Régis Poissinet wat hij ook in de wijngaard doet: hij luistert. Elk van de 46 vaten heeft zijn fantasietjes, zijn dwingende verlangens, en hij vervult ze. Daarvoor perste hij zachtjes zijn geliefde druiven, cuvées natuurlijk. En het snoeien? "Net zoals ik trots ben op mijn terroirs, ben ik trots op mijn snoeiwerk. Ze zijn het element van de inspanning van de druif op dezelfde manier als de cuvées, waarom zou je ze dan terzijde schuiven? Ze geven de wijn body en kracht.

 

Champagne Régis Poissinet is een familiedomein sinds 1947. Het strekt zich uit over 7 ha gelegen in verschillende klei-kalksteen en kalksteen terroirs van de Marnevallei. Onze wijngaard, gemiddeld 35 jaar oud, bestaat uit 35 percelen verspreid over Cuchery, Baslieux, Leuvrigny, Troissy en Mareuil le Port. Onze belangrijkste druivensoort is Pinot Meunier, aangevuld met Chardonnay en een beetje Pinot Noir.

 

De champagnes van Régis Poissinet verrassen door hun energie en gevoeligheid.