CHAMPAGNE R. POUILLON & FILS

 

- Guide des Meilleurs Vins de France ('Guide Vert', RVF) : in 2021 ontvangt Champagne R. Pouillon een prestigeuze ster.

"Het huis Pouillon werd opgericht in 1947. De wijngaard, gelegen in Mareuil-sur-Aÿ en Aÿ, strekt zich uit tot de Côte des Blancs. Fabrice, de kleinzoon van Roger, bewerkt 6,5 hectare verdeeld over 36 percelen. Het goed getemperde en krachtige karakter van Pinot Noir uit de Marne-vallei zorgt voor smakelijke champagnes, die hun wijnbouw en hun licht oxidatieve patina aannemen als gevolg van de veroudering van reservewijnen in hout. Het assortiment is uitgebreid met Les Valnons (Aÿ plots, pure chardonnay) en Les Blanchiens (50% chardonnay, 50% pinot noir uit Mareuil-sur-Aÿ). De wijnachtige en gepatineerde identiteit doet zich met steeds meer finesse gelden. Champagnes zijn goed in de kelder te bewaren. De eerste ster is dit jaar verdiend."

 

- La Revue du vin de France (RVF) noteert Champagne R. Pouillon & Fils op plaats 22 van de 50 beste wijnbouwers van de Champagnestreek (2015).

 

- Gault & Millau : "Doe uzelf een plezier en probeer het hele gamma."

 

- Lid Collège Culinaire de France - 'Producteur Artisan de Qualité'.

 


 

De 'récoltant-manipulant' R. Pouillon & Fils bevindt zich in Mareuil-sur-Aÿ langs de rivier de Marne in een premier cru wijndorp. Een 'récoltant-manipulant' is een wijnbouwer die van zijn eigen oogst in zijn eigen kelders zijn eigen champagnes maakt.

 

In 1947 besloot Roger Pouillon wijn te maken van een aantal ares wijngaarden die hij bezat in Mutigny. Hij werkte toen nog als wijnbouwer voor een handelaar en ontdekte de kunst van het wijnmaken. Hij had voornamelijk belangstelling voor champagne en besloot om zijn passie te concretiseren en zijn eigen champagnemerk op te richten. Zo ontstond “Champagne Roger Pouillon”.

 

Tegenwoordig strekt het domein Pouillon zich uit over meerdere gemeentes in de Marne en telt het 6 hectare wijngaarden die verdeeld zijn  in de terroirs Aÿ (Grand Cru), Mareuil-sur-Aÿ, Murigny, Tauxière Mutry, Avenay Val d’Or, Ecueil, Sermiers, Chamery, Sacy (alle Premier Cru), Festigny, Épernay en Faverolles.

 

Om de wijngaarden zo goed mogelijk te beschermen hebben James en Fabrice Pouillon een ambachtelijke werkwijze geïntroduceerd die het milieu respecteert. Ze geven de voorkeur aan het gebruik van producten die goedgekeurd zijn voor biologische landbouw en ze passen een biologische bemesting van de grond (zoals gecomposteerde mesthopen) toe om het milieu beter te beschermen.

 

Ze gebruiken ook de biologische techniek van de ‘confusion sexuelle’ (insectenbestrijding met hormonen). Sinds 2003 testen ze ook een alternatief uit de biologische wijnbouw, namelijk het gebruik van plantenextracten om insecten te bestrijden.

 

De terroirs hebben een natuurlijke bodembegroeing. Ze maken geen gebruik van onkruidverdelgers en onderhouden de bodem door hem te ploegen. Hierdoor komen de eigenschappen van het terroir het beste tot uiting in de druiven en vervolgens in hun wijnen. 

 

Gastronomische referenties : Restaurant Maison Lameloise*** (FR), La Chèvre d'Or*** (FR), L'Astrance** (Parijs), Restaurant L'Envie (Zwevegem), Le Petit-Fils (Lasne).

onze selectie van dit Domein