CHAMPAGNE LAHERTE FRÈRES

 

Guide Vert (2021) : domein 1 ster

"Het domein is voornamelijk beplant met Meunier en bevindt zich in de Marne-vallei, in de omgeving van Breuil en Boursault en in de Côte des Blancs voor hun Chardonnays. Het domein wordt herplant met wijnstokken in massale selecties van oude huispercelen. Driekwart van de wijnen worden gevinifieerd in eikenhouten vaten. De bijdrage van eikenhout wordt hier goed uitgevoerd, zonder overdrijving en vaak zonder malolactische gisting. De cuvée Les 7 is gemaakt van de zeven in de Champagne toegelaten druivensoorten, geplant op een perceel gelegen in Chavot. De datum van de ‘dégorgement’ staat op elke fles vermeld."

 

Bettane & Desseauve (2020) : domein 3 op 5 sterren.

"In 1889 stichtte Jean Baptiste Laherte het familiedomein en plantte de meeste wijnstokken op het land van het dorp Chavost, het toekomstige Chavot, ten zuiden van Epernay. Door de generaties heen is het landgoed uitgegroeid tot iets meer dan 11 hectare. Sinds 2005 blaast Aurélien Laherte, zevende generatie, nieuw leven in onder de welwillende blik van zijn vader Thierry en zijn oom Christian. Op de zuidelijke hellingen van Epernay, de Côte des Blancs en de Marne-vallei, beoefent Aurélien voorbeeldige wijnbouw en wordt ervoor beloond: de wijnen delen allemaal een opmerkelijke dichtheid en zijn nooit sober van toon toon. Rijping op eikenhouten vaten is het andere kenmerk van het landgoed, wat blijk geeft van echte knowhow op dit gebied. Het hele assortiment is zeer aan te bevelen."

 

La Revue du vin de France (RVF) noteert Laherte Frères op plaats 15 van de 50 beste wijnmakers van de Champagnestreek (2015).

 

Gault & Millau: “Hun champagnes zullen u niet onverschillig laten. U loopt zelfs het risico om verslaafd te raken en uw zekerheden op het gebied van Champagne op te geven...”

 


 

Het huis Laherte Frères bezit iets meer dan 10 hectare wijngaarden die over de hele Champagnestreek verspreid liggen.

 

De onderlinge verschillen tussen de wijngaarden van Laherte Frères zijn groot. De wijngaarden die hoofdzakelijk gelegen zijn in de hellingen ten zuiden van Épernay (Chavot, Épernay, Vaudancourt, Moussy, Mancy en Morangis) zijn beplant met de drie druivensoorten; Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

 

Vervolgens bezit Laherte Frères ook wijngaarden in de Côte des Blancs (Chardonnay) in de dorpen Vertus en Voipreux (Premier Cru) en in Le Breuil en Boursault (Pinot Meunier) in de Marnevallei.

 

Dit grootse mozaïek van terroirs, verdeeld over meer dan 75 percelen in 10 wijndorpen in de Champagnestreek biedt veel mogelijkheden voor creativiteit en interpretatie.

 

Een cuvée afkomstig van één perceel is de werkelijke identiteit van de wijngaard: de identiteit van het terroir krijgt de overhand boven het mengen van de wijnen. Laherte Frères eerbieden het terroir door te profiteren van de verschillen, typische eigenschappen te bevestigen en de bodem voor zich te laten spreken.

 

“We geloven sterk dat details het verschil kunnen maken in hoe de wijn zich later zal gedragen”, aldus Aurélien Laherte. Een aantal voorbeelden:

- de druiven vroeg in de ochtend te plukken omdat zo de geuren heel goed  bewaard blijven dankzij de ochtendkoelte
- de batonnage wordt tijdens de dag uitgevoerd om s’avonds fruitsmaken te verkrijgen
- gedurende 3 maanden meten van het belang van een natuurlijke gisting
- Laherte Frères maken geen vooraf gedefinieerde wijnen door gebruik te maken van een ‘to-do' lijstje, maar vertrouwen liever op hun intuïtie en hun kennis hoe de wijn zich ontwikkelt.


Champagnes van Laherte Frères vindt u in België o.a. in het restaurant L'Air du Temps, twee Michelinsterren (Eghezee).

onze selectie van dit Domein