Champagne Christian GOSSET Grand Cru

 

Op 50-jarige leeftijd besluit Christian Gosset om zijn passie na te leven : na 30 jaar verlaat hij het familiebedrijf en neemt de wijnstokken in Aÿ en Chouilly over. Het totale oppervlak van zijn wijngaarden is 5 hectare. Hiervan bevindt zich ongeveer 4,5 hectare in Aÿ Grand Cru, een halve hectare in Chouilly Grand Cru (Côte des Blancs).

 

De wijngaard en de terroirs
Aÿ is één van de elf Grand Cru Pinot Noir geklasseerde dorpen in de Champagnestreek. Deze druiven zijn derhalve zeer gewild en gerenommeerd. Aÿ ligt op het kruispunt van de Marnevallei, de Montagne de Reims en de Côte des Blancs en is om meerdere redenen een bijzondere wijnstreek: een stijl reliëf, de bodem, de onderbodem van kalk, het microklimaat, de ligging en de invloed van de rivier de Marne.

 

In 2020 lanceert Christian Gosset zijn eerste brut sans année (BSA) champagnes Brut A01 Grand Cru en Rosé A01 Grand Cru, en ook vier parcellaires cuvees :

 

1. Grand Cru Aÿ 2016 lieu-dit Croix-Courcelles - Blanc de Pinot Noir extra brut

2. Grand Cru Aÿ 2016 lieu-dit Croix-Courcelles - Blanc de Chardonnay extra brut

3. Grand Cru Chouilly 2016 lieu-dit Sorangeon - Blanc de Chardonnay brut nature

4. Grand Cru Aÿ 2016 lieu-dit Loiselu - Blanc de Pinot Noir extra brut

 

Typerend voor zijn champagnes is het lange bewaarpotentieel van 12 - 15 jaar. Zelfs de Brut A01 Grand Cru heeft een bewaarpotentieel van 6 jaar.

 

Gert Crum, wijnschrijver sinds 35 jaar en auteur van o.a. 'Le réveil des terroirs' (in het Nederlands) ('Champagne - the future uncorcked' in het Engels) over Champagne Christian Gosset (oktober 2020) :

"Christian en broer Michel runden tot voor een paar jaar samen hun familiebedrijf Champagne Gosset-Brabant. Christian wilde echter een andere weg inslaan, ambachtelijker, preciezer werken, gericht op terroir. In 2016 is hij voor zichzelf begonnen. Daartoe kreeg hij de helft van de familie-wijngaarden in Aÿ en Chouilly (broer Michel kreeg de andere helft). Gosset-Brabant blijft overigens gewoon bestaan.

Nu komen eerste champagnes van Christian Gosset op de markt. Ja, van de oogst 2016. De Brut A01 Grand Cru (première cuvée, basis 2016, gedégorgeerd februari 2020, dosage 5 gr/l) is een mooie wijn met een krachtig en stalig mondgevoel. Zilt en mineraal - natte kalk. Met wat meer tijd zal hij, zo denk ik, wat romiger en rijker worden.

De Blanc de Chardonnay Sorangeon 2016 Brut Nature Grand Cru Chouilly (gedégorgeerd in febr 2020 en géén dosage) is voor mij de topper van de drie die ik mocht proeven. Spannende aroma's in de neus met gember, voorjaarsbloesem en een toefje vanille (de wijn heeft in eerste instantie meer dan een half jaar op hout gelegen). De aandronk is wervelend, strak en tegelijk heerlijk romig. Het mondgevoel zeer droog en tegelijk zacht en luchtig. Aroma's van kalk, limoengras, acaciabloesem. In de lange afdronk heerlijk zilt.

Sorangeon is een weinig bekend lieu-dit in het grote Chouilly. De expositie is oost en de helling is tamelijk steil. Het perceel is te vinden pal achter het immense complex van Nicolas Feuillatte. De stokken zijn hier ouder dan 50 jaar!

Deze voortreffelijke champagne moet je niet te koel schenken en zeker in een ruim glas. En bij voorbaat aan tafel, bij een passend gerecht, schenken.

De Blanc de Pinot Noir Loiselu 2016 Brut Grand Cry Aÿ (gedégorgeerd in febr 2020 en een dosage van 5 gr/l) doet weinig onder voor de zeer geslaagde Sorengeon. Het is er een met een groot potentieel, maar nu nog een beetje ingetogen en tegelijk aan de harde kant. Ik ben ervan overtuigd dat het op termijn een krachtige, elegante champagne zal zijn met een lange, brede afdronk.

Loiselu is een van de vele lieux-dits binnen grand cru Aÿ.

Champagne Christian Gosset is een nieuwe naam om goed in de gaten te houden."

(tekst met toestemming van de auteur)

onze selectie van dit Domein