Larmandier-Bernier - Terre de Vertus 2014 Brut Nature : fijn, ziltig, complex.

52,07 € Excl. BTW - 63,00 € incl. BTW

 

 

 

94/100 la Revue du vin de France (2020) :

"Een hoge rijpheid van het fruit stimuleert een opmerkelijke kracht van het boeket (exotisch fruit, brioche, boter ...) en een weelderig vruchtvlees. Gedragen door een mooie stimulerende dynamiek."

 

17/20 Gault & Millau :

"Veel plezier met deze volle champagne, met extreme verfijning. De bubbel is romig, elegant en pittig. De neus onthult eerst krijtachtige tonen, daarna aroma's van nectarine, gekonfijte gember, groene olijvenpasta, amandel en jasmijnbloem. De smaak verleidt met zijn citroenachtige bergamotaroma's. Een geweldig vintage." (millesime 2012).

 


 

Pierre Larmandier, de wijnbouwer : "pure en openhartige uitdrukking van het Vertus-terroir op een prachtige expositie in het midden op de heuvel. Zeer origineel door zijn complexiteit en ziltige karakter."

 

Druivensoort : 100% Chardonnay (Blanc de Blancs).

 

Terroir : Vertus, Premier Cru (Côte des Blancs).

 

Millesimejaar : 2014.

 

Dosage : 0 g/l (brut nature).

 

Rijping : deels in houten Stockinger vaten en deels in inox vaten.

 

Wijn-spijs : oesters, truffel.

 

Bewaren in de kelder : deze champagne nu gedronken worden of kan nog 5 - 10 jaar in de kelder bewaard worden.

 

Domein werkt op biodynamische wijze sinds langer dan 20 jaar.

druivensoort

100% chardonnay

cuvée

millésime

- la Revue du vin de France (2021) :

"Vorig jaar al geproefd, de Terre de Vertus 2013 is nog steeds in topvorm en levert een prachtige interpretatie van de Chardonnays van deze vintage. Zijn afkomst en zijn verfijning verheffen het tot de top van de Blanc de Blancs van Champagne." (millesime 2013)

 

- 93/100 James Suckling.com (2019) :

"A riper vintage that has plenty of lemon cream and peaches, as well as some florals and gentle, sweet, bready elements, too. The palate has a sweet core of lemons and peaches with cashews to close. A smooth, fleshy vintage. Drink or hold." (vintage 2012)

 

93+/100 Antonio Galloni, Vinous (2018) :

"The 2012 Brut Nature Blanc de Blancs 1er Cru Terre de Vertus is powerful, dense and also surprisingly tightly wound given the richness of the year. Readers will have to be patient with the 2012 as it is quite closed in on itself today (2018). Dried pear, green apple, citrus, smoke, licorice and dried herbs open up over time, but the 2012 offers a decidedly austere and nervy expression of Chardonnay at this stage. Even so, the interplay of power and crystalline intensity is compelling." (vintage 2012)

 

- 17/20 Gault & Millau (2018) :

"Vanuit de neus toont deze champagne een extreme zachtheid met een zeer rijpe sensatie van de aroma's. Een gewatteerde bubbel gedragen door een extreem verkwikkende zilte en citroenachtige adem. Fijn gepatineerde afwerking."

 

- Wine & Spirits Top 100 Wines (2018) :

"2010 Champagne Premier Cru Terre de Vertus Brut Nature Blanc de Blancs Pierre and Sophie Larmandier farm all their vine-yards under biodynamics, including Les Barillers and Les Faucherets, two southeast-facing parcels, mid-slope, in Vertus that provide for this wine. Their farming is geared, in part, to sustain a microbiological population in the vineyard, which then enables a long, slow fermentation, some of the fruit in barrels, some in wooden casks or stainless steel tanks. They leave the wine on the lees for close to a year, then, without fining of filtering, send it to rest in bottles. The wine is remarkably delicate, subtle and complex for a Brut Nature, a naked beauty that smells a bit like springtime chamomile and tastes like yellow peaches in summer. It is, in fact, as much a food as a wine, with the fatness and silkiness of salmon sashimi. In the end, the flavors resonate with a brisk and powerful freshness that offers the kind of satisfaction you might get from a meal with seared wild salmon with polenta and chanterelles."

*retour