Christian Gosset - Sorangeon 2016 Grand Cru - droog, zacht, ziltig.

42,98 € Excl. BTW - 52,00 € incl. BTW

 

Nieuw juli 2021.

 

 

- Gert Crum, wijnschrijver (augustus 2021) :

"De Sorangeon 2016 is een super champagne met aroma's van gember, witte peper, voorjaarsbloesem en vanille. De aandronk is wervelend, strak en toch heerlijk romig. Het mondgevoel is strak droog (er is geen dosage toegevoegd) en tegelijk zacht en luchtig. Je proeft natte kalk, limoen, acaciabloesem en een heerlijke ziltigheid. Verrukkelijk."

 


 

Terroir : Chouilly Grand Cru (Côtes des Blancs). Lieu-dit 'Sorangeon'. Halfweg de heuvel gericht op het oosten. Wijnstokken ouder dan 50 jaar. 

 

Millesimejaar : 2016.

 

Druivensoort : 100% Chardonnay.

 

Dosage : 0 g/l (brut nature).

 

Vinificatie : in houten vaten, geen filtering.

 

Bewaarpotentieel : 12 jaar.

 

Serveren : aan 10 graden.

 

Cuvee gelanceerd in 2020.

 

druivensoort

100% chardonnay

cuvée

millésime

- Gert Crum (oktober 2020) :

"De Blanc de Chardonnay Sorangeon 2016 Brut Nature Grand Cru Chouilly (gedégorgeerd in februari 2020 en géén dosage) is voor mij de topper van de drie die ik mocht proeven. Spannende aroma's in de neus met gember, voorjaarsbloesem en een toefje vanille (de wijn heeft in eerste instantie meer dan een half jaar op hout gelegen). De aandronk is wervelend, strak en tegelijk heerlijk romig. Het mondgevoel zeer droog en tegelijk zacht en luchtig. Aroma's van kalk, limoengras, acaciabloesem. In de lange afdronk heerlijk zilt.

Sorangeon is een weinig bekend lieu-dit in het grote Chouilly. De expositie is oost en de helling is tamelijk steil. Het perceel is te vinden pal achter het immense complex van Nicolas Feuillatte. De stokken zijn hier ouder dan 50 jaar!

Deze voortreffelijke champagne moet je niet te koel schenken en zeker in een ruim glas. En bij voorbaat aan tafel, bij een passend gerecht, schenken."

 

- 17,5/20 Gault & Millau :

"De neus roept een bosje witte bloemen op. In de mond ontwikkelt zich alles in tellurische kracht en citrusaroma's (bloedsinaasappel). De Chardonnay staat in dienst van het terroir van Chouilly om zijn kracht en finesse tot uitdrukking te brengen. De afdronk is lang en smakelijk. Om van te smullen met een tartaar van sint-jakobsschelpen uit Erquy met fleur de sel en gelakt met boter."

 

*retour