R. Pouillon & Fils - Solera 1er Cru 1997-2016 : op stock 15/03/2022.

41,74 € Excl. BTW - 50,50 € incl. BTW

Terug op stock sinds 15/03/2022.

 

ROMIG EN WIJNACHTIG

 

 

Gault & Millau : 

"Wij houden van deze cuvées met een laag suikergehalte die ervoor zorgt dat het fruit tot zijn recht komt. Grootse champagne, compleet en complex met een fijne pareling en heerlijke bittere tonen. In de mond romig en wijnachtig met een smaak van een citroenschilletje."

 

Hachette (2018) :

"Voor de ontwikkeling van deze half-chardonnay, half-pinot noir cuvée, laat Fabrice Pouillon zich inspireren door de techniek die in Andalusië wordt toegepast voor xérèswijn: hij haalt 30% van de inhoud uit zijn eikenhouten vaten en vult de leegte die ontstaat door wijnen van de laatste oogst - een "eeuwigdurende blend" waar oude wijn de jongere wijn "opvoedt". De aldus verkregen champagne toont een mooie rijpheid, boterachtige en geroosterde toetsen naast aroma's van rijp of gestoofd fruit; maar zonder een overdreven evolutie. Een combinatie van volheid en levendigheid in de mond."

 


 

Deze champagne is samengesteld uit 18 (!) oogstjaren (1997 - 2014) volgens het 'soleraprincipe'. Dit is het mengen van meerdere oogstjaren. Fabrice Pouillon mengt met deze Solera 18 'millesimejaren' tot een complexe en toch frisse champagne.

In de neus tonen van zoete specerijen en etherische oliën. De Chardonnay uit zich fris, lente-achtig en met aroma's van witte bloemen citrus en limoen. De Pinot Noir uit zich via noten van honing, kweepeer en gekonfijte appels. Mineraal en toetsen van groene thee in de mond.

 

Druivensoorten : 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay.

 

Dosage : 5 g/l (extra brut).

 

Terroir : Mareuil-sur-Aÿ, Premier Cru (Marnevallei).

 

Bewaring : gedurende 42 maanden op latjes bewaard.

 

Serveren : fles een half uur voor consumptie open. Serveren aan 10-12 graden in een witte wijnglas.

druivensoort

assemblage

cuvée

extra brut

- Gault & Millau :

"Wij houden van deze cuvées met een laag suikergehalte die ervoor zorgt dat het fruit tot zijn recht komt. Grootse champagne, compleet en complex met een fijne pareling en heerlijke bittere tonen. In de mond crème-en wijnachtig met een smaak van een citroenschilletje."

 

- Onze klant Jan (2020) :

"Solera eerste indruk : heel toffe neus met limoentoets en hint van sherry. Van dronk heel fris, licht en fruitig. Mist wel wat mineraliteit maar dat is gewoon omdat ik dat graag heb. Voor extra brut te zijn een zekere zoetheid. Opnieuw de sherry denk ik. Blijft lang hangen in de mond en dus hoewel licht toch heel vol. Ik denk dat dit een fles is die heel wat mensen heel lekker zullen vinden. Prijs kwaliteit 9 op 10."

 

- Hachette (2019) :

"De Soléra 1er Cru Extra-Brut is een blend van meerdere jaargangen met een "complexe en rijpe neus ... een levendige aanzet in de mond, op citroen en mandarijn, goed uitgebalanceerd in rijkdom en zuurgraad, met een lange en krijtachtige afdronk."

 

- 92/100 Alberto Lupetti - Le Mie Bollicine (2018) :

"Een geweldige champagne, om een aantal redenen. Allereerst, ondanks de 17 jaargangen waaruit het bestaat, toont het geen buitensporige evolutie, maar wat nog belangrijker is, het is een van de weinige champagnes die de hele maaltijd kan begeleiden, waardoor het absoluut 'gastronomisch' is.

Het behoeft geen betoog dat het niet echt een aperitief is. Verder is het een champagne die na het ontkurken, zoals de producent aanbeveelt, geproefd moet worden in een heel groot glas zoals Philippe Jamesse’s Synergie. Het lijkt uiteindelijk geen champagne om in de kelder te bewaren.

Concluderend: een champagne die gereed is gedronken te worden, een eigenschap van de langjarige réserve perpétuelle hetgeen aan deze 'Solera' een ongekend resultaat geeft. Ook dit is een bewijs van het vakmanschap van de producent."

 

Forbes Magazine (2018) : 'The 10 Best Non-Vintage Champagnes'

"Pouillon blends this non-vintage Champagne through a solera system dating back to 1997, a common practice for aging reserve wine but unusual for the blending for an entire release. This practice contributes layers of toasted nuts, earthy minerality, sublte spice, and brioche to a core of soft fruit."

 

- 19/20 en coup de cœur Bettane & Desseauve (2015) : 

"Een technisch hoogstandje tussen gematigde oxidatie en perfect in evenwicht gehouden door een juiste structuur en afdronk. We hebben hier een voorbeeldige solera." 

*retour