R. Pouillon - Les Blanchiens 1er Cru 2014 : ziltig en houtachtig.

51,90 € Excl. BTW - 62,80 € incl. BTW

 

 

 

"NECTAR GEDRAGEN DOOR LIKEUR"

 

 

Coup de cœur la Revue du vin de France :

"Het sterke en krachtige karakter van Pinot Noir uit de Marne-vallei zorgt voor smakelijke champagnes, die een wijnachtige postuur aannemen." (millesime 2012)

 

17/20 Gault & Millau (2020) :

"Hier proeven we het element van de houtrijping terug. Een neus van rozijnen en gedroogd fruit (abrikoos, hazelnoten). De smaak is romig met een indrukwekkende, strakke lengte, gekenmerkt door de zilte en bittere toetsen van licht gekonfijte citroenschil. Te combineren met gerookte langoustines geserveerd met een romige saus van gedroogd fruit en grapefruitschil." (millesime 2013)

 
 

 

 

Omschrijving :

De cuvée Les Blanchiens Brut Nature Premier Cru 2014 is goud gekleurd en heeft in de neus fijne houtgeuren in combinatie met citrusvruchten (appelsien en mandarijn).

Ze is krachtig in de mond, goed gestructureerd met een vol aroma (vijgenconfiture, honing, rode vruchtjes en pruim).

De grondlegger van het huis Pouillon, Roger Pouillon, gebruikte eikenhouten vaten voor de wijnbereiding. De huidige generatie wilde een traditionele cuvée maken met een houtachtige smaak. Ze heeft hiervoor de parcelen gekozen van het lieu-dit 'Blanchiens' die gelegen zijn op de hellingen van Mareuil-sur-Aÿ (Marnevallei).

Fabrice Pouillon, de wijnmaker: "Historisch perceel van ons domein, 'Les Blanchiens' is de uitdrukking van onze Pinot Noirs en Chardonnays halverwege de helling van de "super" cru Mareuil-sur-Aÿ."

 

Terroir : Mareuil-sur-Aÿ (Marnevallei), parceel 'Les Blanchiens'. Premier Cru.

 

Druivensoorten : 50% Chardonnay, 50% Pinot Noir.

 

Vinificatie : in eikenhouten vaten.

 

Dosage : 0 g/l. (brut nature).

 

Millesime : 2014.

 

Huidige stock (oktober 2021) : 8 flessen.

druivensoort

assemblage

cuvée

millésime

- 95/100 Meininger Wine Business (2020) :

"Grapefruit smaken, licht geturfd, gezouten amandel, kumquat, ultra puristisch, roetachtig, zwarte walnoten, zonder make-up, pittige zuurgraad, ziltige afdronk."

 

- 17/20 Gault & Millau (2020) :

"Hier proeven we het element van de houtrijping terug. Een neus van rozijnen en gedroogd fruit (abrikoos, hazelnoten). De smaak is romig met een indrukwekkende, strakke lengte, gekenmerkt door het de zilte en bittere toetsen van licht gekonfijte citroenschil. Te combineren met gerookte langoustines geserveerd met een romige saus van gedroogd fruit en grapefruitschil." (millesime 2013)

 

18/20 en coup de cœur Gault & Millau : 

"Deze champagne was vorig jaar al een enorme coup de cœur met de 2010 vintage. De 2011 jaargang is de bevestiging! Deze parcellaire champagne afkomstig uit het parceel ‘Les Blanchiens’ in Mareuil is de vaandeldrager van het domein.

Hij speelt de gastronomische kaart met een basiswijn met geweldige schouders die vanaf de eerste ronde van het glas zijn bedoelingen aankondigt: een betoverende basis van gedroogde abrikozen, druiven, noten, honing en hop en met in deze vintage een beetje meer evolutie dan in de 2010.

In de mond is de romigheid van de bubbel subliem, een ultra-complete wijn waarvan de intense aromatische persistentie, bijna brutaal, respect afdwingt! Dit jaar wederom een coup de cœur!" (millesime 2011)

 

- 18/20 Gault & Millau (2018) :

"Opmerkelijke neus met tonen van balsamico (kamfer, saffraan), toast, brioche, hazelnoot en getypeerde pruim, zeer expressief. Een nectar gedragen door een fijne indruk van likeur (pruimen, veenbessen), absoluut heerlijk. Een wijn van participatief terroir!"

 

- 16/20 la Revue du vin de France

 

- 94/100 Wine Spectator

 

- 16,50/20 Guide des meilleurs vins de France (RVF)

 

- 18,5/20 Jancis Robinson

*retour