Pierre Gimonnet - Fleuron 2010 1er Cru - perzik, toast, complex.

34,71 € Excl. BTW - 42,00 € incl. BTW

 

 

INTENS EN FRUITIG

 

 

17/20 Gault & Millau : 

"Een frisse en elegante blanc de blancs. Het boeket is samengesteld uit toetsen van gekarnde boter, geroosterd brood, gele citrus, kruiden en een elegante minerale afdruk. In de mond onthult de wijn een goede volheid, ondanks de beperkte dosering, en een zuurgraad met grote precisie. Lange, frisse en citroenachtige afdronk. Serveer met kip met citoen bereid." (millesime 2010)

 

93/100 Robert Parker, Wine Advocate :

"Disgorged in April 2018 with five grams per liter dosage, Gimonnet's 2010 Brut Blanc de Blancs Cuvée Fleuron is showing very well, unfurling in the glass with aromas of white flowers, lemon oil, mandarin, fresh hazelnuts and oyster liquor. It's medium to full-bodied, elegantly textural and incisive on the palate, with ripe but racy acids, a crystalline core of fruit and a fine, low-pressure mousse, concluding with a saline, chalky finish."

 


 

De champagnes van Pierre Gimonnet hebben een zeer herkenbare stijl : grootse Blanc de Blancs,  complex en evenwichtig, met een gebeitelde elegantie en een bijzondere minerale frisheid.

 

De Fleuron cuvée, een echte showcase van de jaargangen, is een mengproces dat de kwaliteiten van meerdere terroirs en "lieux-dits" van het domein combineert.

 

Deze kwaliteiten zijn duidelijk het resultaat van hun terroirs uit de Côte des Blancs, maar van ook hun opvattingen over champagne : de voorkeur geven aan harmonie boven intensiteit en balans boven ultra-concentratie.

 

De druiven zijn van de grand cru percelen (met name Cramant) zijn veruit in de meerderheid, maar de wijnbouwer is van mening dat de wijn van zijn Cuis-percelen (premier cru) essentieel zijn om de eigen “Pierre Gimonnet-stijl” te kunnen realiseren: "een grootste millésime moet een wijn van hoge kwaliteit zijn die met plezier gedronken wordt en evenwicht biedt tussen elegantie, fijnheid en geconcentreerdheid."

 

Druivensoort : 100% Chardonnay (Blanc de Blancs).

 

Samenstelling :

40% Cramant Grand Cru

27% Chouilly Grand Cru

6% Oger Grand Cru

16% Cuis Premier Cru

10% Vertus Premier Cru

 

Dosage : 5 g/l (brut).

 

Wijn-spijs : kip met citroen.

 

Stock 01/03/2021 : 1 fles millesime 2010.

druivensoort

100% chardonnay

cuvée

millésime

- 16,5/20 Bettane & Desseauve (2018) :

"Alle goede lieux-dits van het wijndomein werden samengebracht voor deze vintage: gedomineerd door de subtiliteit van Cramant en Chouilly en aangevuld met 6% van de structuur brengende Champs Nérons en Terres de Noël uit Oger. Het terroir van Cuis zorgt voor de finishing touch."

 

- 17/20 Gault & Millau

"Een frisse en elegante blanc de blancs. Het boeket is samengesteld uit toetsen van gekarnde boter, geroosterd brood, gele citrus, kruiden en een elegante minerale afdruk. In de mond onthult de wijn een goede volheid, ondanks de beperkte dosering, en een zuurgraad met grote precisie. Lange, frisse en citrusachtige afdronk. Serveer met kip-citroen."

 

- 93/100 Wine Spectator :

"Featuring rich accents of pastry, chopped hazelnut and lemon curd, this well-cut Champagne offers a finely detailed bead and a delicate skein of aromatic spice, layered with poached apricot and white cherry fruit. Minerally finish. Disgorged April 2018. Drink now through 2029" (millesime 2010)

 

- Tyson Stelzer :

"A merry celebration of the freshness of the premier cru village of Cuis, this is the quintessential apéritif and one of the most pristine champagne for its price. Impeccable phenolic maturity without high sugar levels in 2010, made for one of Cuis' great vintages. It sings with crystalline purity of lemon blossom, lemon juice and grapefruit, and an almond nut maturity providing a sense of dimension. Gentle chalk minerality and beautifully integrated dosage linger with outstanding persistence." (vintage 2010)

 

- Dussert-Gerber :

"... een wijdse cuvée met een lange afdronk, de mousse is intens en fruitig. Gedomineerd door perzik en toast. Intens en complex."

 

- Hachette (2013) :

"Deze 2006 bekoort vanwege zijn hoge kwaliteit:… levendig, gestructureerd, in balans en lang, precies goed gedoseerd, deze millésime is perfect als aperitief en in combinatie met een bedje van ganzenlever." (millesime 2006)

*retour