Pierre Gimonnet - Cramant Grand Cru 2014 - diepte, elegantie, zijde-achtig.

61,98 € Excl. BTW - 75,00 € incl. BTW

 

 

Special Club Cramant Grand Cru 2014 extra brut

 

 

ZIJDE-ACHTIG, ELEGANT, DIEPTE

 

 

18/20 Bettane & Desseauve :

"Een echt mozaïek van 14 percelen en 9 lieux-dits van het dorp Cramant. Een schilderij waarop de leeftijd van 40 tot meer dan 100 jaar van de wijnstokken zijn kleuren biedt. Goud sprankelend van kleur als we getuige zijn van de geleidelijke ontwikkeling naar een zeer aristocratische aromatische millefeuille. De peren zijn gedestilleerd, de pinda's heerlijk vettig, geur van langzaam gedroogde bloemend en de verse bergkruidenmelk en de anijs essences lijken op vers gesneden venkel. De smaak heeft een duidelijke textuur van zuivere olijfolie, subtiele geroosterde walnoot en hazelnoot en ook botertinten voegen smaak toe. De afdronk is gericht op een grote en natuurlijke tannine-amplitude, beschermend en gunstig voor een lange en uitzonderlijke rijping omdat deze architectonische wijn geen gebrek heeft aan DNA." (vertaald uit het Frans...)

 


 

Omschrijving :

Zijn zijdezachte textuur, elegantie en diepte zijn onnavolgbaar. Strak en geconcentreerd met kruiden, peren en citrusvruchten. Licht ziltig, enkele toetsen van het merg van grapefruit en citrusvruchten. Fijn en gedetailleerd met een zekere sappigheid.

 

De vintage 'Cramant Grand Cru' is ongetwijfeld de favoriet van Gimonnet omdat het een mix is van tien percelen oude wijnstokken (van 40 tot meer dan 100 jaar oud) op dit unieke terroir van Cramant, dat door velen beschouwd wordt als één van de twee historische grand cru's van de Côte des Blancs.

 

Druivensoort : 100% Chardonnay.

 

Terroir : Cramant Grand Cru (Côte des Blancs).

 

Millesime : 2014.

 

Dosage : 4 g/l (extra brut).

 

Beperkte oplage van 3.900 flessen.

druivensoort

100% chardonnay

cuvée

millésime

- 94/100 Alberto Lupetti Le Mie Bollicine (2021) :

"Mooie Chardonnay omdat het de typische kenmerken van Cramant heeft, dus de zachtheid, de elegantie, de heldere mineraliteit, met de precisie en reinheid die typerend zijn voor de Gimonnet-stijl. Niet alleen dat: deze neus is zelfs verfijnd, buitengewoon identificerend, hoewel het sterke punt naar mijn mening de perfecte balans is. Wat natuurlijk geen 'platte' uitdrukking betekent, maar integendeel, het harmonieuze samenleven van alle elementen. Dezelfde sensaties kenmerken de smaak: gespannen en sappig, met een zachte maar prikkelende bubbel (een ander kenmerk van Gimonnet). Nooit overweldigend en daarom heeft het kracht, maar ook romigheid en delicatesse, waarbij het laatste elegantie betekent, zeker geen gebrek aan scherpte. De smaak wordt erg gespeeld op de krijtachtige mineraliteit, maar altijd met finesse, dus ten gunste van de drinkbaarheid, echt lonend. Kortom, een hele, hele goede blanc de blancs en, in ieder geval op dit moment, nog aangenamer dan de beroemde 2012." (millesime 2014)

 

- 17/20 Gault & Millau :

"Een grand cru uit het dorp Cramant voor liefhebbers van minerale spanning. Vanaf de opening is het het krijt-aspect dat zich ontvouwt van adel en met elegantie. Een beetje monolithisch bij lage temperatuur, ontwikkelt zich bij opwarming g in het glas. We vinden deze gespannen en zilte elegantie in de mond tot aan de immense afdronk. Geniet ervan met oesters." (millesime 2014)

 

- 17,5 / 20 Gault & Millau :

"Pittig, vol van smaak en delicaat tegelijk." (millesime 2012)

*retour