René Geoffroy - Pureté Brut Nature 1er Cru : puur natuur.

24,38 € Excl. BTW - 29,50 € incl. BTW

 

 

PUUR NATUUR

 

 

Gault & Millau (2019) :

"Deze cuvée wordt 'Pureté' genoemd vanwege het ontbreken van dosering en omdat er geen malolactische fermentatie is toegepast. De champagne is recht, puur en gespannen, zonder ooit in strengheid te vervallen. Verse druiven en boomgaardvruchten domineren het aromatische palet van deze wijn, die men als aperitief kan nuttigen."

 

92/100 Alberto Lupetti - Le Mie Bollicine (2019) :

"Door de neus dichter bij het glas te brengen, krijg je niet alleen een duidelijke indruk van champagne, maar krijg je ook de indruk van een heel mooie champagne.

Allereerst compleet : er is frisheid, mineraliteit en fruit, maar is ook aantrekkelijk, levendig, schoon, zuiver, levendig, zelfs verrijkt met een 'geurige' pareling van wilde bloemen.

Ook in de mond keert de grote frisheid terug, die hand in hand gaat met een buitengewone reinheid, hetgeen niet onbelangrijk is gezien de afwezigheid van dosering. Natuurlijk helder, energiek en vooral een nauwkeurig materie.

Dit vertaalt zich in een fruitige en toch intens minerale ontwikkeling, culminerend in een egaal zilte, smakelijke en hartige afdronk.

Het is een prachtige champagne, zoals gezegd, en het is goed, heel goed, zo erg dat je nooit zou denken dat dit een champagne zonder dosage is.

Maar je staat versteld als je je realiseert dat deze champagne is gemaakt zonder de malolactische gisting toe te passen.

Met andere woorden, dit is het plezier van (lekker) drinken. Goed gedaan Jean-Baptiste!"

 


 

Aan deze champagne Pureté zijn na de dégorgement (het verwijderen van het bezinksel) geen suikers toegevoegd. Deze champagne onderscheidt zich door zijn zuiverheid en authenticiteit.

 

In het algemeen kunnen brut zéro (brut nature) champagnes afschrikken door hun levendigheid, maar deze Pureté profiteert van de eigenheid van de wijngaarden van Cumières (een Premier Cru wijndorp). De druiven worden pas geplukt als ze perfect rijp zijn en dat geeft aan deze brut zéro een mild reliëf met een aangename frisheid zonder enige vorm van agressiviteit.

 

Deze ‘spirituele’ champagne gaat goed samen met de moderne culinaire trends. Zijn zeer pure structuur spreekt een keuken aan die originele smaken respecteert.

 

Samenstelling : 50% Pinot Meunier, 40% Pinot Noir, 10% Chardonnay.

 

Dosage : 0 g/l (brut nature).

 

Terroir : Cumières Premier Cru (Montagne de Reims).

 

Vinificatie : malolactische fermentatie vermeden, bewaring in stalen vaten en de reservewijnen deels in eikenhouten vaten.

druivensoort

assemblage

cuvée

brut nature

- Gekozen door 2 Belgische Michelin sterrestaurants.

 

- 15/20 la Revue du vin de France (2019) :

"Rijpe vruchten die goed gekenmerkt worden door een slanke Pinot Noir en een lekkere en soepele Meunier. Een brut nature van een licht verteerbare lengte en een verleidelijk oxidatief tintje."

 

Le Soir (2019) : 

"Het zoete karakter van pinot meunier komt in deze brut nature tot uitdrukking in geïodeerde, kruidige en zachte tinten."

 

16/20 Le Point (Jacques Dupont) (2018) :

"Neus van stro, gedroogd fruit, brede mond, smaakvol, romig, middellang maar een mooie aromatische complexiteit en een perfecte balans. Heel lekker."

 

- 16/20 Gault & Millau (2018)

 

- 92/100 The Champagne Guide, Tyson Stelzer (2018) :

"Pureté is Expression with another year on lees and no dosage. Full malic acidity and no added sugar makes for a tense and steely champagne with accentuated salt minerality. Yet the accord of 2010 and 2009 brings generosity of white peach and red apple to its crunchy lemon zest profile, bolstered by the biscuit of spice of five years lees age. It's clean, precise, taut and high strung; an oyster-ready style drive by tense malic acidity. Perfect ripeness and great persistence make it alluringly enticing this year. Champagne die-hards, this one's for you."

 

Peter Liem, Champagneguide.net :

“… hij is heel mooi in de neus, met een mineraliteit van krijt met een achtergrond van amandel, appelschil en rode kers. Hij heeft veel diepte in de mond die Geoffroy toeschrijft aan de oude Pinot Meunier wijngaarden in Cumières en Daméry. De smaken van rode appel en rood fruit zijn rond en wijds voor een Champagne zonder dosage. Een lange finale met veel aroma’s."

*retour