Hoe te kiezen ?

 

Hoe kies ik mijn champagne?

Erik Litjens - 15 mei 2020

 

Wist je dat er in Champagne ongeveer 15.500 wijnbouwers zijn? Van deze 15.500 wijnbouwers verkopen er ongeveer 12.100 hun druiven. Er zijn nog steeds ongeveer 4.700 wijnbouwers die hun champagne produceren en verkopen. 137 coöperaties bieden pers- en wijnbereidingsdiensten aan 12.100 wijnbouwers. 43 coöperaties verkopen zelf champagne onder hun eigen merk. Wetende dat elk merk vaak minstens 4 soorten champagne produceert (een basiscuvée, een rosé, een vintage, een topcuvée), is de keuze enorm.

 

Hoe kies je deze of die fles uit zo'n grote keuze aan bubbels? Dit is misschien een van de redenen waarom de meerderheid van de consumenten over het algemeen kiest uit de al tientallen jaren bekende grote merken.

 

Persoonlijk vind ik dit een gemiste kans omdat er onder de minder bekende champagnes verborgen schatten zijn qua kwaliteit, variëteit en originaliteit van smaak. Daarnaast zijn de prijzen vaak veel aantrekkelijker.

 

Het maken van kwaliteitsproducten kost tijd. Of het nu gaat om horloges, kleding of chocola. Ze zijn het resultaat van een knowhow, veel aandacht, toewijding, ervaring, durf en een visie om werk op een unieke manier te benaderen. Op het gebied van wijn en champagne wil de "onafhankelijke wijnboer" de maatstaf zijn "voor authentieke wijnen en persoonlijkheden".

 

De "onafhankelijke wijnboeren"?

 

In Champagne hebben van de ongeveer 15.500 wijnbouwers slechts 260 wijnbouwers het recht om de naam “onafhankelijke wijnbouwer” te dragen. Onder andere volgens het Handvest van de Onafhankelijke Wijnbouwer: “bewerkt zijn wijngaard, oogst zijn druiven, vinificeert en rijpt zijn wijn, bottelt zijn productie in zijn kelder en brengt zijn producten op de markt”. Dit zijn dus champagnes die op het domein zijn gerijpt en gebotteld, wat niet het geval is voor de overgrote meerderheid van de grote merken die in de handel worden gevonden.

 

Een voorbeeld: Pierre Gimonnet & Fils.

 

Om een jonge en frisse champagne te maken, maar niet te levendig in de mond, moet de blend van de basiscuvée van het champagnehuis Pierre Gimonnet & Fils "rond en evenwichtig" zijn. Om dit te doen, zorgt de wijnmaker Gimonnet ervoor om zeer subtiele wijnen van het jaar te mengen met reservewijnen van meerdere jaren.

 

Om te slagen in deze delicate en fundamentele stap, heeft de wijnmaker ervoor gekozen om al zijn reservewijnen in flessen en niet in vaten te bewaren, waardoor hij wijnen van meer dan twee jaar oud kan opnemen die al hun versheid hebben behouden. In de Champagnestreek is hij één van de weinige wijnmakers die op deze manier werkt.

 

Waarom probeert u dan niet eens champagne van deze onafhankelijke wijnboeren voor een volgende gelegenheid?

 

Een aantal tips.

 

Wist je dat 90% van de in België geconsumeerde champagnes 'brut' champagnes zijn? De kwalificatie "brut" geeft de dosering aan, dwz de hoeveelheid restsuikers. Voor een “brut” champagne kan de dosering variëren tussen 6 en 10 gram per liter. Voor degenen die iets anders willen proberen kiest u voor een “extra brut” champagne (minder dan 6 gram) voor een puurdere smaak. Het spreekt voor zich dat voor champagnes zonder toevoeging van doseringslikeur ("gewoon brut" of "niet gedoseerd") we een zeer zuivere champagnestaat benaderen in termen van suikers. Champagnes van het type "niet gedoseerd" passen uitstekend bij nieuwe culinaire trends. Zoete minnaars kiezen voor demi-sec of sec champagne (tot 50 gram suiker per liter!) Bijvoorbeeld voor bij een dessert of bepaalde kazen.

 

Hoewel de gouden regel niet bestaat om uw champagne te kiezen, kunnen we wel zeggen dat een brut champagne van 100% chardonnay-druiven wordt aanbevolen als aperitief met als bijgerecht bij gerechten op basis van zeevruchten, schaaldieren of sushi.

 

Hoe meer tijd de champagne in de wijnkelder heeft doorgebracht, hoe meer tijd het heeft heeft zich te ontwikkelen op het gebied van smaak en aroma's. Over het algemeen kunnen vintage of oudere champagnes worden aanbevolen bij een maaltijd.

 

Neem deel aan een proeverij.

 

Om zijn kelder voor het publiek te onthullen, bieden sommige handelaars wijn- en champagne-proeverijen aan. Waarom neemt u niet deel aan een champagne-proeverij om uw voorkeuren beter te begrijpen? Het adagium "ieder zijn smaak" is nog steeds van toepassing.

 

 

 

Introductiefilm over champagne (Nederlands)

 

 

 

 

Een aantal ideeën om champagnes te combineren met gerechten:

 

 

- Champagne zonder toegevoegde suikers (non-dosé of brut nature): sashimi, sushi, riviervis, schelpdieren.

 


- Champagne Blanc de blancs (100% chardonnay): gerookte zalm, sashimi, sushi, schelpdieren, gegrilde vis.

 


- Champagne brut en fruitig: carpaccio van avocado, groententerrine, zachte kazen, fruittaartjes.


- Champagne rosé: ganzenlever, taartjes van rood fruit, chocoladetaartjes.

 


- Vineuze Champagne: ganzenlever, kreeft, Sint Jacobsschelpen.

 


- Champagne millésimé: gerookte zalm, Sint Jacobsschelpen, hoenderborstfilet met truffels

 


- Cuvée de prestige: ganzenlever, Sint Jacobsschelpen, kreeft.
 

 

Dit zijn slechts suggesties en uiteraard geldt ook hier “ieder zijn smaak”.