Het champagnehuis R. Pouillon & Fils in Mareuil-sur-Aÿ langs de rivier de Marne is gelegen in een Premier Cru wijndorp. Een 'récoltant-manipulant' is een wijnbouwer die van zijn eigen oogst in zijn kelders eigen champagnes maakt.

In 1947 besloot Roger Pouillon wijn te maken van een aantal ares wijngaarden die hij bezat in Mutigny. Hij werkte toen nog als wijnbouwer voor een handelaar en ontdekte de kunst van het wijnmaken. Hij had voornamelijk belangstelling voor champagne en beslott om zijn passie te concretiseren en zijn eigen champagnemerk op te richten. Zo ontstond “Champagne Roger Pouillon”.

Sinds 2004 hebben Élodie en Fabrice geleidelijk het bedrijf van de ouders van Élodie overgenomen.

Tegenwoordig strekt het domein Pouillon-Desbordes zich uit over 12 gemeentes in de Marne en telt het 15 hectare wijngaarden die verdeeld zijn over 68 percelen in de terroirs Aÿ (Grand Cru), Mareuil sur Aÿ, Murigny, Tauxière Mutry, Avenay Val d’Or, Ecueil, Sermiers, Chamery, Sacy (alle Premier Cru), Festigny, Éperany en Faverolles.

Om de wijngaarden zo goed mogelijk te beschermen hebben James en Fabrice Pouillon een ambachtelijke werkwijze geïntroduceerd die het milieu respecteert. Ze geven de voorkeur aan het gebruik van producten die goedgekeurd zijn voor biologische landbouw en ze passen een biologische bemesting van de grond (zoals gecomposteerde mesthopen) toe om het milieu beter te beschermen.

Ze gebruiken ook de biologische techniek van de ‘confusion sexuelle’ (insectenbestrijding met hormonen). Sinds 2003 testen ze ook een alternatief uit de biologische wijnbouw, namelijk het gebruik van plantenextracten om insecten te bestrijden.

De terroirs hebben een natuurlijke bodembegroeing. Ze maken geen gebruik van onkruidverdelgers en onderhouden de bodem door hem te ploegen. Hierdoor komen de eigenschappen van het terroir het beste tot uiting in de druiven en vervolgens in hun wijnen. 

onze selectie van dit Domein