CHAMPAGNE LAHERTE FRÈRES

 

La Revue du vin de France (RVF) noteert Laherte Frères op plaats 15 van de 50 beste wijnmakers van de Champagnestreek (2015).

 

Gault & Millau: “Hun champagnes zullen u niet onverschillig laten. U loopt zelfs het risico om verslaafd te raken en uw zekerheden op het gebied van Champagne op te geven...”

 

Het Huis Laherte Frères bezit iets meer dan 10 hectare wijngaarden die over de hele Champagnestreek verspreid liggen.

 

De onderlinge verschillen tussen de wijngaarden van Laherte Frères zijn groot. De wijngaarden die hoofdzakelijk gelegen zijn in de hellingen ten zuiden van Épernay (Chavot, Épernay, Vaudancourt, Moussy, Mancy en Morangis) zijn beplant met de drie druivensoorten; Chardonnay Pinot Noir en Pinot Meunier.

 

Vervolgens bezit Laherte Frères ook wijngaarden in de Côte des Blancs (Chardonnay) in de dorpen Vertus en Voipreux (Premier Cru) en in Le Breuil en Boursault (Pinot Meunier) in de Marnevallei.

 

Dit grootse mozaïek van terroirs, verdeeld over meer dan 75 percelen in 10 wijndorpen in de Champagnestreek biedt veel mogelijkheden voor creativiteit en interpretatie.

 

Een cuvée afkomstig van één perceel is de werkelijke identiteit van de wijngaard: de identiteit van het terroir krijgt de overhand boven het mengen van de wijnen. Laherte Frères eerbieden het terroir door te profiteren van de verschillen, typische eigenschappen te bevestigen en de bodem voor zich te laten spreken.

 

“We geloven sterk dat details het verschil kunnen maken in hoe de wijn zich later zal gedragen”, aldus Aurélien Laherte. Een aantal voorbeelden:

- de druiven vroeg in de ochtend te plukken omdat zo de geuren heel goed  bewaard blijven dankzij de ochtendkoelte
- de batonnage wordt tijdens de dag uitgevoerd om s’avonds fruitsmaken te verkrijgen
- gedurende 3 maanden meten van het belang van een natuurlijke gisting
- Laherte Frères maken geen vooraf gedefinieerde wijnen door gebruik te maken van een ‘to-do' lijstje, maar vertrouwen liever op hun intuïtie en hun kennis hoe de wijn zich ontwikkelt.


Champagnes van Laherte Frères vindt u in België o.a. in het restaurant L'Air du Temps (Eghezee).

onze selectie van dit Domein